Vabljeni k vpisu v novo plesno sezono 2020/2021!
Vpis v sezono 2020/21 še poteka v mesecu septembru oziroma do zapolnitve prostih mest v skupinah!
Zapri

Premiera plesne predstave Tavanje navdušila

V Posavskem obzorniku so zapisali:

Plesno društvo Imani iz Brežic je v četrtek, 20. 2. 2020, premierno pripravilo plesno predstavo z naslovom Tavanje. Za izvedbo in soustvarjanje plesa so poskrbele tri plesne skupine društva – Ka' Bavidas Pelera mlajši, Ka' Bavidas Pelera in Ka' Pa fantje. Uprizoritev je navdušila obiskovalce, ki so nastopajočim na koncu namenili stoječe ovacije.

Vse zasluge za vrhunsko pripravljeno in uprizorjeno plesno predstavo si lastijo: Urška Bračun, Eva Colarič, Timotej Hribar, Hana Jurman, Tjaša Kurajić, Ula Oštir, Kaja Pavlovič, Manica Pečarič, Ana Radić, Zala Rostohar, Hana Sambunjak, Veronika Strnad, Ana Škoberne, Žana Žniderič (vsi Ka' Bavidas Pelera mlajši), Lucija Arh, Iva Colarič, Laura Milar, Zala Preskar, Lena Škoda, Barbara Unetič, Zarja Zidarič Petrovič (Ka' Bavidas Pelera) ter Timotej Hribar, Andraž Miklavčič, Urban Žučko (Ka' Pa fantje). Koreografija, mentorstvo in izvedba pripadajo Rosani Horvat in Sanji Spirić, ki sta tudi nastopili v predstavi.

Plesna predstava Tavanje je zasnovana kot glasbeno-plesna uprizoritev. V središče je postavljena plesno-gibalna interpretacija Holstove sedemstavčne orkestralne suite. Nekatere stavke Luka Dukarič s priredbami popelje v 21. stoletje. Posamezni stavki predstavljajo ogrodje dramaturške zgradbe, okrog katere je zasnovan »pripovedni« lok. Ta dopolnjuje in povezuje plesno-gibalne dele. Ni zasnovan strogo linearno, temveč so med seboj povezani, a hkrati avtonomni deli.

Stoječe ovacije na koncu

Pripovedni lok je zasnovan kot zgodba o odpravi na raziskovanje vesolja in popotovanje po planetih. Odprava na popotovanje po vesolju je torej zastavljena kot arhetip raziskovanja temeljnih bivanjskih vprašanj, planetarna ekspedicija pa funkcionira kot mistična metafora človekovega samospoznavanja. Like reprezentira plesno-performativna skupina, medtem ko glasba reprezentira vlogo kozmične pramaterije kot osnovnega gradnika vesolja, ki zajadra v 21. stoletje. Posamezni planeti so predstavljeni skozi telesa plesalcev in skozi spremljevalni komentar, ki ga tvorijo predvsem znanstvena in filozofska besedila.

Dramaturško zgradbo uprizoritve sestavlja osem delov, ki z izjemo prologa in epiloga zvesto sledijo sedemstavčni strukturi suite. V prologu je predstavljen ritual kreacije kozmosa iz kaosa, nato sledi sedem ponazoritev zgodb, po katerih so poimenovani planeti, uprizoritev pa zaključi epilog, ki je posvečen Zemlji in življenju na njej. Na Zemlji se vrnemo nazaj v svoje človeško bitje, kjer postanemo ponovno fokusirani sami na sebe, egocentrični, hladni in zaposleni s samim seboj ter ovirani z vsemi zunanjimi dejavniki. Iz kaosa, v katerem živimo, nas pripelje do samih sebe, to smo samo ljudje, ranljivi, dostopni, nežni, potrebni pogleda, dotika in objema. Na koncu koncev smo le ljudje!

Po bučnem aplavzu in stoječih ovacijah se je predsednica PD Imani Ksenija Herakovič vsakemu od nastopajočih posebej zahvalila s cvetom, mentorici in koreografinji pa sta si zaslužili šopek. PD Imani je bilo sicer ustanovljeno leta 2007 s ciljem približati svet plesne umetnosti otrokom, mladini in odraslim ter s tem bogatiti kulturno življenje v svojem ožjem in širšem okolju. Vsako leto organizirajo štiri plesne produkcije, izvedejo pa tudi plesno predstavo, ki je večkrat uspešno ponovljena. In prepričani smo, da pri predstavi Tavanje ne bo nič drugače.

R. R.
Premiera plesne predstave Tavanje navdušilaPremiera plesne predstave Tavanje navdušilaPremiera plesne predstave Tavanje navdušila