Open classes z Valentino Zajtl in Anjo Baškovč!
Datum: 13. 4. 2024
Class Valentina: 17:00 - 18:30
Class Anja: 18:45 - 20:15
Lokacija: Dvorana PD Imani (nasproti slaščičarne Urška)
PRIJAVI SE
Več info najdeš tukaj.

Oglejte si kako so na Imanijevi zimski produkciji, poleg naših najmlajših, prvič zaplesali tudi plesalci iz Sevnice. Kliknite tukaj.
Zapri

Sodobni ples

Plesne skupine od 6. leta starosti naprej

Pouk Sodobnega plesa zajema balet, moderno in sodobno plesno tehniko ter jazz ples. Učenci na začetku spoznajo osnove baleta, ki je temelj za nadaljnje delo. Pri Sodobnem plesu je poudarek na izraznosti in notranjih vzgibih vsakega posameznika. Skozi različne plesne igre in improvizacije ter s pomočjo gibov, ki se jih učenci naučijo potem skupaj z učiteljem sestavijo smiselno celoto –koreografijo.

Poučevanje sodobne plesne tehnike za otroke je zasnovano na vodeni improvizaciji na določene teme. Skozi teme se obdelujejo osnovni Labanovi principi kot so prostor, zmogljivost in oblike. Skozi vodeno improvizacijo ozaveščamo dele telesa, raziskujemo možnosti gibanja telesa po prostoru in urimo telesno koordinacijo. Pomemben del je spodbujanje in razvijanje otrokove kreativnosti in abstraktnega mišljenja. Učimo se osnovne principe sodobne plesne tehnike skozi katere razvijamo funkcionalno telo.

Začetek ure je namenjen predstavitvi teme in ogrevanju skozi različne naloge. Nadaljujemo s tehničnimi vajami za artikulacijo in koordinacijo telesa. Sledijo vaje skozi prostor, katere so namenjene spoznavanju osnovnih elementov sodobne plesne tehnike. Zadnji del ure je namenjen učenju in utrjevanju plesnih koreografij.
 

Aktivnosti sekcije Sodobni ples

Praviloma v sekciji vsako leto deluje 11 plesnih skupin (število skupin je odvisno od števila vpisanih članov), v katerih plešejo otroci od 4. leta starosti, mladina in odrasli. V sekciji delujejo: Plesne pripravnice za 3, 4 in 5 let stare otroke, skupine Sodobnega plesa za otroke od 6. leta starosti, Sodobni ples odrasli in Balet.

V vsakem šolskem letu je sekcija soorganizator Zimske in Letne produkcije društva ter organizator Zimske in Letne produkcije plesnih pripravnic. Na produkcijah se plesalci s svojimi točkami predstavijo pred občinstvom (svojim staršem, prijateljem in ostalim).
Plesalci sekcije sodelujejo na območnih, regijskih in državnih plesnih revijah, ki potekajo v organizaciji JSKD RS. Člani sekcije tekmujejo tudi na državnem tekmovanju OPUS 1, ki je tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev in prav tako poteka pod okriljem JSKD-ja.
Vsako leto člani sekcije na oder postavijo tudi celovečerno in/ali krajšo (pol večerne) plesno predstavo, ki je po premieri večkrat uspešno ponovljena. Člani sekcije nastopajo na raznih kulturnih in ostalih prireditvah, udeležujejo pa se tudi festivalov plesa (Požega, Zadar, Samobor, Karlovac).
V septembru sekcija organizira Dneve odprtih vrat, s katerimi omogoča eventuelnim novim članom ogled in sodelovanje na rednih plesnih vajah. 

Sekcija je zelo uspešna na tekmovanjih, predvsem pa v izvedi plesnih predstav izmed katerih izpostavljamo: TAVANJE (2020), SIMFONIJA GIBA (2018), DOTIK – IDENTITETA – PULZ (2017), PIHALNI ORKESTER KRŠKO V RISANKAH (2015), KRATEK STIK (2014), ZVERJASEC (2013), ŠOLA – ŠALA (2013), MALI PRINC (2010), RUTA (2009) in »JESAM. I AM. SEM.« (2007).

Pričetek plesnih vaj: mesec september.
Zaključek vaj: konec junija (po šolskem koledarju).

Sodobni ples za odrasle

Na plesnih vajah bodo plesalci spoznavali sodobno plesno tehniko.

Posvetili se bomo osnovam sodobnega plesa: dih kot gonilna sila giba, koordinacija in integracija telesa v gibanju, raziskovanje prostora tako zunanjega kot notranjega, kvaliteta in dinamika gibanja. Od enostavnih vaj ozaveščanja telesa bomo postopoma napredovali do vse kompleksnejših kombinacij. Tehnika temelji na Bartenieff-ih principih telesne povezanosti skozi katero pridobivamo funkcionalno telo.

Ura se prične z različnimi vajami za prebuditev zavesti o telesu. Nadaljujemo s kratkimi kombinacijami artikulacije in koordinacije telesa na mestu in skozi prostor. Sledijo vaje za moč in kondicijo. Zadnji del ure je namenjen učenju in utrjevanju plesnih koreografij. Zaključimo z vajami za sprostitev in umiritev telesa. 

Začetek plesnih vaj: mesec oktober.
Zaključek vaj: konec maja.