Hedvika Lopatič

 

Hedvika Lopatič je po osnovni izobrazbi profesorica športne vzgoje, diplomirala je na Fakulteti za šport v Ljubljani. Zaposlena je na OŠ Brežice. In ravno tam, najprej zaradi čiste potrebe na delovnem mestu, se je začela tudi njena pot povezana z ljubiteljsko kulturo, predvsem s plesom.

V letu 1997 je najprej prevzela vodenje plesno navijaške skupine, s katero je dosegla kar nekaj zavidljivih rezultatov na državnem nivoju. Skupino je vodila vse do leta 2005, ko je postala tudi mentorica plesalcem šolskega plesnega festivala. Ves ta čas se intenzivno izobražuje na raznih plesnih seminarjih, poletnih šolah in drugih delavnicah. Leta 2001 je obiskala prvi seminar, na katerem se je seznanila s starinskimi plesi, ki so jo kmalu zasvojili. Do danes se je udeležila že več kot 50 seminarjev, delavnic, poletnih šol v Sloveniji in tujini pri različnih strokovnjakih s področja starinskih plesov (Lidija Podlesnik Tomàšikovà, dr. Meta Zagorc, dr. Henrik Noebauer,  Lieven Baert, dr.Michael Malkiewicz,  Mary Collins, Astrid Jochens, dr. Ricardo Barros, Tanja Skok, Laura Fusarolli Pedrielli, Claus Abromait…).

Nova znanja o gibanju in prostoru si je pridobila tudi na štiriletnem izobraževanju (2006-2010) za vaditelje Bothmer gimnastike (Bothmer Movement International). Izobraževanje so vodili: Martin Baker, Stephan Thilo, Rob Sim, Eric van Wiynen.

Od leta 2003 na osnovni šoli poučuje Izbirni predmet Starinski in družabni plesi. In v tistem času je  nastala tudi skupina, ki je zaznamovala precejšen del njene poti ljubiteljske kulture. S skupino Celestina jo veže že 10 let skupnega dela, bogato kulturno obdobje, skupna izobraževanja in več kot 100 nastopov doma in v tujini. S skupino Celestina je v desetih letih pripravila tudi 5 samostojnih celovečernih nastopov (Ustavimo čas, leta 2006, Ustavimo čas, leta 2009, Italijanski dvorski plesi, leta 2011, Angleški podeželski  plesi , leta 2012 in jubilejni koncert  Celestina 10 let , leta 2014). Skupina  za sabo pušča prijeten pečat in sledi zgodovine, ki segajo tudi do 400 let nazaj. Poleg izjemnih nastopov je Hedi ponosna tudi na vsa priznanja, ki jih je skupina, ki jo vodi, prejela. (Bronasto značko Mete Vidmar, Priznanji ZKD Brežice za požrtvovalno, večletno delo na področju ljubiteljske kulture (2011, 2014). Oktobra 2014 pa je skupina Celestina prejela tudi Plaketo občine Brežice.

Lidija Podlesnik Tomàšikovà, ena vodilnih strokovnjakinj s področja starinskih plesov v Sloveniji je ob 10. obletnici delovanja skupine Celestina zapisala: »Hedi Lopatič že vrsto let srečujem kot redno udeleženko izobraževanj v starinskih plesih in občudujem njeno zavzetost, saj kot športna pedagoginja orje ledino na tem področju. Uspešno in vztrajno nakazuje smernice, ki bi jih veljalo posnemati. Odlikuje jo požrtvovalno pedagoško delo z mladimi, njena neusahljiva energija in zavedanje, da edino neprestano izobraževanje vodi do želenih rezultatov. Uspešno se je soočila s številnimi preprekami, ki jih prinaša tovrstno mentorstvo. Kako navdušiti mlade za dejavnost, ki ne prinaša hitrih rezultatov in zahteva veliko kompromisov in odrekanj. Zahtevno je tudi poznavanje starinskih plesov, ki je povezano z ustreznim obvladovanjem raznovrstnih plesnih stilov iz zgodovinskih obdobij od 15. do 20. stoletja, pomnjenjem izvirnih koreografij in ustreznim usklajevanjem z glasbo.«

Da res dela prav in s srcem, so ji ob 10. obletnici delovanja s prijaznimi besedami potrdile tudi njene plesalke, ko so zapisale:

»Na svoji poti srečamo veliko ljudi.                                    

Z nekaterimi se ustavimo le za kratek čas.

Odidemo bogatejši z nasmehom ali lepo mislijo.

Z drugimi pa postanemo. Skupaj tkemo prijateljstvo,

se učimo ob izkušnjah in si stojimo ob strani.

Vsak delček časa, ki si ga delimo, nas bogati.

Z njimi, če to znamo, zrastemo.

Postanemo boljši zato, ker smo jih spoznali.

Hvala, da smo zrasle tudi z vami.«

  

Lokacije vaj

Plesno društvo Imani
Opekarska ulica 10
8250 Brežice
+386 70 925 813
imani.pd@gmail.com

Plesno društvo Imani
Opekarska ulica 10
8250 Brežice
Slovenija